03 May 2012

Monolog pentru păpuși


Suntem consumabili păpușel...consumabili, zise ea cu un zambet aproape răutăcios atârnat de buza de jos. Ne devorăm trăirile atât de repede, atât de definitiv încât la sfârșit nu știm daca-m fost. Poate că pân' la urmă nici n-ai fost, poate că o să închidem ochii împreună, ca atunci când eram mici, și o să ne imaginăm că totul se va schimba ca prin miracol atunci când îi vom deschide. Și, stupoare, pentru prima oară în viață lumea va fi complet diferită, părul tău cu miros de te vreau nici nu va fi existat vreodată, pielea ta, devorată cu o poftă nestăpânită va fi fost un cearșaf prospăt spălat ce-mi mângâie fața în somn și glasul tău care șoptea "te iubesc" nu-i decât bețivul de la colțul blocului cântând și mormăind în noapte.
Suntem redundanți păpușel, și-n atâtea iubiri ne-am ars toate convențiile, ne-am futut fiecare centimetru și fiecare por și ne-am șoptit toate dulcegăriile, atât de definitiv pe toate, încât atunci când încercăm să le scoatem de la naftalină, nu mai găsim nimic nepurtat, nimic neîncercat. Și de asta suntem mult prea bătrâni păpusel.
Te iubescul nostru este atât de uzat, de mâncat de molii, de livid și de invalid încât mi-e frică să-l ating păpusel. Nu pune mâna pe el, se va transforma-n cenușă și mai avem atât de mult de trăit. Atâtea te iubescuri au mai rămas de rostit, în neant și-n urechi ce dispar atunci când închidem ochii, atunci când ne închidem ființa ca pentru weekend, ca pentru o vacanță din care nu vrea să se mai întoarcă înapoi la a fi.
Hai vorbim mai târziu păpușel, mult mai târziu, când chiar avea-vom ceva nou să ne spunem, când lumea se va fi întors cu susu-n jos și când cuvinte și atingeri noi ne vor fi fost date spre purtare, spre uzare. Hai vorbim mai târziu păpușel, când amândoi vom ști că NOI nu e un cuvânt format din EU și TU.
Auzi păpusel? Te-ai gândit vreodată că o periuță de dinți nouă poate fi uzată moral? La fel de uzată ca mine și tine? Că viața noastră va fi o continuă perindare de periuțe de dinți noi dar fără noimă?

*Imaginea este de aici  FOTO

No comments: